Bewolking en buien, later vandaag zon

28-04-2023 BALK – Vrijdag krijgen we nog veel bewolking en buien voorgeschoteld, maar tijdens het weekend wordt het droger en zonniger. De temperatuur valt dan ook een paar graden hoger uit. Daarmee belooft het een prachtig lenteweekend te worden! Ook tijdens de start van de nieuwe week is het droog met aangename temperaturen. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur omlaag en stijgt de kans op buien.

Vanochtend grijze lucht met soms regen
Na een vrij zonnige Koningsdag is het weerbeeld afgelopen nacht omgeslagen en kijken we vanochtend naar een bewolkte lucht. Daarnaast valt van tijd tot tijd regen door een gebied met lichte buien dat over het land trekt. Uit de dikkere wolkenlagen kan ook nog eens geregeld motregen vallen. De wind is eerst afkomstig uit het oosten tot zuidoosten en draait geleidelijk naar de westhoek. Boven land is de wind matig van kracht. Op de Waddeneilanden en langs het IJsselmeer waait het een stukje harder met een matige tot vrij krachtige wind. Het is 7 tot 10 graden. Zodra in het zuidwesten de zon doorbreekt na het wegtrekken van de neerslag maakt de temperatuur een sprong richting 12 graden.

Vanmiddag vooral in het uiterste zuiden kans op zon
Het zwaartepunt van het buiengebied komt boven het noorden en noordoosten te liggen. Uit de resterende bewolking blijft wat lichte regenval mogelijk. In het uiterste zuiden breekt de bewolking als eerste sporadisch open om plaats te maken voor zonneschijn. Er bollen stapelwolken op die plaatselijk nog tot een bui kunnen uitgroeien. Het verschil in bewolking zorgt voor een groot temperatuurcontrast. Onder de bewolking in de noordelijke provincies blijft het kwik steken op 13 à 14 graden terwijl het in het zuidoosten van Brabant en in delen van Limburg mogelijk 17 à 18 graden kan worden, mits de zon gaat schijnen. Langs de Belgische grens kan tijdens een langere zonnige periode net 19 graden aangetikt worden. De zuidwesten- tot westenwind is matig en langs de westkust soms tippend aan een vrij krachtige wind.

Vanavond meest droog
De laatste buien doven uit en verlaten ons land. Als je vanavond op pad bent is de kans op een nat pak dus erg klein. De bewolking geeft zich niet zomaar gewonnen en dat zorgt ervoor dat de temperatuur geen scherpe daling kan inzetten en het nog redelijk mild blijft. Het is rond een uurtje of tien afgekoeld naar 9 graden in het noordwesten en 14 graden in het zuidoosten. De wind draait naar het noordwesten en zorgt langs de Noordzeekust, in het Waddengebied en in de IJsselmeerregio enige tijd voor 5 Beaufort op de windmeters. Dieper landinwaarts is de wind minder duidelijk aanwezig.

Komende nacht opklaringen vanuit het noorden
De nacht naar zaterdag verloopt droog en de noordwestenwind gaat geleidelijk weer iets liggen. De bewolking wordt teruggedrongen naar het zuiden en vanuit het noorden winnen opklaringen terrein. Het koelt af naar minimaal 7 tot 9 graden. In opklaringsgebieden kunnen later in de nacht wat mistflarden tot ontwikkeling komen, maar er staat te veel wind om dit verder te laten uitgroeien tot een hinderlijke mistlaag.

Morgenochtend droog met steeds meer zon
De zaterdag trapt af met een combinatie van zonneschijn en wolkenvelden, waarbij het noorden en noordwesten nu de beste papieren lijken te hebben voor een vrij zonnige ochtendTegen het middaguur komt ook ten zuiden van de grote rivieren de blauwe lucht vaker tevoorschijn. Verder is het weerbeeld rustig met geen buien en een zwakke tot matige wind uit het noorden.De temperatuur ligt rond een graad of 10 op de meeste plaatsen.

Morgenmiddag zonneschijn met stapelwolken
Op veel plaatsen schijnt de zon en komen vriendelijke stapelwolken tot ontwikkeling. De dikste wolkenvelden liggen nog boven het uiterste zuidoosten, maar ook deze maken in de loop van de middag plaats voor de zon. Als je een bui treft heb je een beetje pech, want de buien die ontstaan zijn zeer lokaal van karakter en komen niet wijdverspreid over het land voor. De temperatuur komt op het warmste moment van de middag uit tussen 13 en 16 graden. De hoogste waarden komen voor in een strook van Zeeland tot het oosten van Overijssel en Gelderland. De noordenwind is slechts zwak tot matig.

Morgenavond helder weer
Met het vallen van de avond lossen de stapelwolken op en wordt plaatsgemaakt voor een vrij helder weerbeeld. De wind draait van het noorden naar het noordoosten en neemt nog verder in kracht af. Vooral dieper landinwaarts zijn er soms vrijwel windstille momenten. De temperatuur daalt naar 7 tot 12 graden. Door de opklaringen en het gebrek aan wind gaat de temperatuur in de nacht naar zondag wat harder onderuit en wordt het minimaal 2 tot 5 graden. Vooral in het noordoosten is nog kans op vorst aan de grond.

Zondag opnieuw droog en vrij zonnig
Ook de tweede dag van het weekend is het nog uitstekend weer om lekker naar lekker naar buiten te gaan. Wederom blijft het droog en er staat een zwakke wind uit het oosten tot zuidoosten. Door de aanvoer van wat zachtere lucht gaat de temperatuur een fractie hoger uitkomen vergeleken met zaterdag: 14 tot 18 graden, van noord naar zuid bekeken. Dat zijn hele normale waarden voor eind april. Vooral in de ochtend is het zonnig en geleidelijk komen stapelwolken tot ontwikkeling. Pas later op de dag neemt vanuit het zuiden de hoeveelheid sluierbewolking toe, waardoor de zon een waterige of wat fletse aanblik krijgt.

Maandag droog, wel iets meer wolken
De eerste dag van de nieuwe week, en voor sommigen nog meivakantie, verloopt droog. Er zijn wel meer sluierwolken en wolkenvelden aanwezig, waardoor de zon niet altijd voluit schijnt. Door een zuidoostelijke wind is het nog aangenaam in de middag met op veel plaatsen waarden binnen de 15 tot 20 graden marge. Dit is voorlopig de laatste dag met deze temperaturen. Aan het einde van de maandag draait de wind richting het noorden en komt koudere lucht onze kant op.

De dagen daarna minder zacht met af en toe een bui
Een noordwestelijke wind neemt het stokje over en dit zorgt voor een temperatuurdipje. Tijdens deze dagen moeten we genoegen nemen met ’s middags 12 tot 15 graden en daarbij een frisse wind. Vanaf de Noordzee trekt af en toe een bui over. De kans daarop is dinsdag het grootst. Verder is het overwegend droog met geregeld zonnige momenten. Als we op de wat langere termijn de noordwestenwind kwijtraken kan de temperatuur een stijgende trend inzetten. De kans op een ruime 20 graden is vooralsnog erg klein.

Geef een reactie