Avondvliegprogramma Air Combat Command

05-11-2022 BALK – F-35 en F-16 gevechtsvliegtuigen oefenen avondvliegen vanaf Vliegbasis Leeuwarden en Vliegbasis Volkel in de weken 45, 46, 48, 50 en 51. Maandag tot donderdag wordt tot uiterlijk 22.30 uur gevlogen en op vrijdag alleen overdag. In de avond werken en vliegen is voor al het personeel lichamelijk en geestelijk een andere ervaring dan wanneer er tijdens kantooruren overdag geoefend wordt. Bovendien is inzet tijdens missies veelal in de avond en nacht. Om goed voorbereid te zijn op deze taak moet daarom tijdens trainingsvluchten ook in duisternis geoefend worden.

Nachtzichtapparatuur
Voor het vliegen bij duisternis beschikt de vlieger over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur: Night Vision Goggles (NVG). Bij de F-16 zijn deze NVG nog apart op de helm gemonteerd, maar bij de F-35 zijn de NVG volledig geïntegreerd in de helm. De beelden die de NVG produceert worden geprojecteerd op het vizier in de helm. De vlieger kan met de NVG alles in en rondom het vliegtuig en op de grond zien.

Oefengebied
Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

Geef een reactie