Aantal vergunde nieuwbouwwoningen 3 procent lager in derde kwartaal

20-11-2022 BALK – In het derde kwartaal van 2022 werden in Friesland een kleine 1100 te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 3 procent minder dan in het derde kwartaal van 2021. De omzet in de bouw was in het derde kwartaal van 2022 9,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen was elk kwartaal in 2022 lager dan in 2021. Tot nu toe is in 2022 voor 3500 te bouwen woningen een vergunning afgegeven, ruim 12 procent minder dan in dezelfde periode in 2021. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening tot aan realisatie is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten bedrijfsgebouwen lager
De vergunde bouwkosten voor bedrijfsgebouwen in het derde kwartaal waren bijna 135 miljioen euro, ruimt 11 procent lager dan in het derde kwartaal van 2021. Nieuwbouw was goed voor bijna 97 miljoen euro, 13 procent minder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam met bijna 7 procent af tot 37,5 miljoen euro.

De vergunde bouwkosten voor woningen daalden ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 met ruim 1 procent.. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen waren bijna vrijwel gelijk aan die van voorgaand jaar (bijna -1 procent). De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met ruim 2 procent.

Omzet bouw ruim 9 procent hoger in derde kwartaal 2022
De omzet in de bouw was in het derde kwartaal van 2022 9,4 procent hoger dan een jaar eerder. In de hout- en bouwmaterialenindustrie steeg de binnenlandse omzet met bijna 14 procent, de binnenlandse afzetprijzen van deze bedrijfstak waren ruim 14 procent hoger dan een jaar eerder. 

In de burgerlijke en utiliteitsbouw steeg de omzet met 9,5 procent. Bij gespecialiseerde bouwbedrijven was de omzetstijging 12,2 procent. In de grond-, water- en wegenbouw was de omzetstijging met 1,1 procent lager. 

Bij kleine bouwbedrijven, met tot tien werkzame personen, steeg de omzet met 12,8 procent. Middelgrote bouwbedrijven (tien tot honderd werkzame personen) behaalden een omzetstijging van 6,5 procent. Bij grote bouwbedrijven (honderd of meer werkzame personen) steeg de omzet met 8,6 procent. De grootste verschillen traden op bij grote bouwbedrijven. Zo steeg de omzet van grote gespecialiseerde bouwbedrijven met bijna 15 procent, terwijl bij grote bedrijven in de grond , water- en wegenbouw de omzet met iets meer dan anderhalf procent afnam.

In het derde kwartaal waren er 85 faillissementen in de bouw. Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder. De stijging komt voor het grootste deel voor rekening van de gespecialiseerde bouw. Vergeleken met een jaar eerder steeg het aantal faillissementen in deze branche van 30 tot 54. 

Geef een reactie