Aankomende dinsdag supermaan

12-06-2022 BALK – Een volle maan komt iedere dertig dagen voor, maar die van dinsdag 14 juni 2022 is bijzonder: het is een supermaan. Dit betekent dat ze dichter bij de aarde komt dan bij een normale volle maan. Eén tot drie keer per jaar is er sprake van een supermaan. Dit komt voor omdat de baan van de maan rondom de aarde ovaal is en de aarde zich niet in het midden van dat ovaal bevindt. Een supermaan is 16 procent feller en 7 procent groter dan een gewone volle maan.

De maan gaat in de nacht van maandag op dinsdag om 4.46 uur onder. In het half uur vóór maansondergang is hij extra groot te zien aan de zuidwestelijke horizon. Dat betekent dus dat je om 4.16 uur uit de veren moet zijn. Alleen in het noorden van het land is er wel kans op wolkenvelden.

Heb je de maan altijd al van dichterbij willen bekijken? Dan is dit het moment. Omdat de maan zo dicht bij de aarde staat, zie je met een verrekijker veel details op de maan. Zo zie je onder andere mares (zeeën op de maan) en kraters van ingeslagen ruimtepuin. Je kunt het beste naar een plek gaan waar weinig lichtvervuiling is van gebouwen en straatverlichting.

Geef een reactie