5,5 miljard euro betaald via Tikkie in 2022

29-12-2022 BALK – De populariteit van Tikkie is onverminderd groot. Nadat in 2020 en 2021 al records zijn verbroken, zijn er dit jaar wéér meer Tikkies dan ooit verstuurd: 130 miljoen. De waarde van deze Tikkies is goed voor 5,5 miljard euro. Het record van vorig jaar, 4,2 miljard euro, is hiermee ruim gesneuveld. Het totale bedrag dat sinds de start van Tikkie, ruim zes jaar geleden, met de app is betaald, komt hiermee op ruim 16,8 miljard euro. De waarde van de gemiddelde Tikkie is dit jaar eveneens gestegen: 41,84 euro, ruim 3 euro meer dan vorig jaar.

De drukste Tikkie-dag van dit jaar was vrijdag 25 november (bijna 530.000 betaalde Tikkies). Dit komt niet alleen doordat veel Nederlanders op deze dag hun salaris ontvingen, maar óók omdat Oranje een wedstrijd speelde tegen Ecuador tijdens het WK Voetbal. De wedstrijd luidde het weekend in en leidde tot extra veel Tikkies met omschrijvingen als ‘voetbal’, ‘WK’ en ‘bier’. Ter vergelijking: op een gemiddelde dag worden 350.000 Tikkies verrekend. Ook in 2022 zijn Tikkies heel snel betaald: 89 procent binnen één dag en maar liefst 63 procent binnen een uur. Hiervan wordt 36 procent zelfs binnen 5 minuten betaald.

Stijging festivals, feestjes en wintersport
Een Tikkie wordt vooral verstuurd om eten, lunch en boodschappen te verrekenen. Dit zijn dan ook de drie meest voorkomende omschrijvingen via Tikkie. Ook maatschappelijke trends zijn goed terug te vinden in de omschrijvingen. Afgelopen jaar leidde het einde van de coronamaatregelen tot een uitbarsting van feestjes en festivals. Tikkies voor ‘munten’, ‘drankjes’ en ‘carnaval’ zijn hier zeker naar te herleiden. Oppassers konden hieruit een slaatje slaan, die werden opvallend vaak ingezet. Het is dan ook logisch dat de term ‘oppassen’ dit jaar in de top 10 veelgebruikte Tikkies binnenkomt. Ook konden we weer op wintersport en zomervakantie en ook dat is in de omschrijvingen terug te zien.

Bijzondere mijlpaal in 2022
2022 kenmerkt ook een extra bijzondere mijlpaal, namelijk het bedrag van 4,2 miljoen euro dat Nederlanders aan Giro 555 hebben gedoneerd via Tikkie. Zo konden mensen direct doneren aan Giro 555 via de Tikkie app. Daarnaast konden mensen doneren tijdens Koningsdag, via Tikkie QR-codes. Deze konden mensen printen en gebruiken om snelle betalingen te faciliteren op vrijmarkten. Betalen ging daardoor niet alleen makkelijker, mensen konden via de QR-codes ook direct geld doneren voor Oekraïne.

Opnieuw groei zakelijk gebruik Tikkie
Naast consumenten wordt Tikkie ook door steeds meer zakelijke gebruikers gebruikt. Inmiddels gebruiken 25.000 bedrijven Tikkie en is het aantal zakelijke gebruikers in vergelijking met 2021 met 25 procent gegroeid. De populariteit van zakelijk gebruik van Tikkie, leidde ook tot de lancering van Tikkie Zakelijk, een aparte app die de functionaliteit nog eenvoudiger maakt voor haar gebruikers.

Andere functionaliteiten
Naast Tikkie Zakelijk, voegde Tikkie nog meer functionaliteiten toe aan het portfolio, zoals Groepie. “Onze nieuwe toepassing om groepsuitgaven snel en eenvoudig met vrienden te kunnen verrekenen, is sinds de lancering razendsnel gegroeid. Groepie heeft een vliegende start beleefd en telt nu al ruim 200.000 gebruikers.

Overige functionaliteiten zijn ook succesvol ontvangen. Zo biedt Tikkie sinds dit jaar hulp bij het terugkrijgen van statiegeld op PET-flessen via statiegeldautomaten op stations. Ook is Tikkie dankzij de samenwerking met Butlaroo veel terug te zien in de horeca. Zo kunnen gasten in meerdere cafés en restaurants bestellen met een QR-code via het platform van Butlaroo én betalen via Tikkie.

Geef een reactie