Zonovergoten lenteweer

09-05-2022 BALK – De zon schijnt uitbundig en het warmt snel op. Vanmiddag wordt het 20 tot 25 graden. In de kustregio is het frisser door een wind vanaf zee. Geleidelijk trekken van het westen uit meer sluierwolken over. Morgen is het nog een fractie zachter met in het zuidoosten 27 graden, wel is er meer hoge bewolking aanwezig. In de avond kan een spatje regen vallen. De dagen daarna is het enkele graden minder warm met kans op een bui.

Vanochtend is de lucht vaak strakblauw en daarbij is op de meeste plaatsen ook nauwelijks wind voelbaar. De oosten- tot zuidoostenwind is zwak. Alleen in de kustgebieden wordt af en toe windkracht 3 of 4 bereikt. Met het zonnetje erbij warmt het snel op en aan het einde van de ochtend stijgt de temperatuur al naar 18 tot 20 graden.

Vanmiddag schijnt de zon uitbundig. De westelijke provincies krijgen in de loop van de middag wel met sluierbewolking te maken. De zon schijnt hier vaak nog makkelijk doorheen. Het wordt een warme lentedag met temperaturen tussen 20 graden in het noordwesten en 25 graden in het zuidoosten. De zwakke wind uit zuidelijke richting maakt het zeer aangenaam voor het gevoel. In de kustgebieden steekt in de loop van de dag een frisse wind van zee op en hier blijft het kwik steken op 18 graden. Op de stranden, maar ook achter de duinenrij zal het vanmiddag gevoelig frisser zijn door de zeewind.

Vanavond is het nog lange tijd aangenaam met in het binnenland temperaturen rond 20 graden. In het westen is het door de wind vanaf zee wel wat sterker afgekoeld en komt een jasje tijdens de avonduren goed van pas. Vanuit het westen trekken steeds dikkere sluierwolken over het land en dit zal rond kwart over 9 een mooie kleurrijke zonsondergang opleveren.

Later vanavond wisselen flarden hoge bewolking en opklaringen elkaar af. Het is nog altijd erg rustig met slechts een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind. Vannacht koelt het op de koudste plaatsen in het binnenland af naar een graad of 10. In Zeeland is het mild met een minimumtemperatuur rond 14 graden.

Morgenochtend bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zon en sluierbewolking. Van het westen uit wordt de bewolking steeds dikker en de zon komt er met meer moeite doorheen. De wind uit het zuidwesten is iets aangetrokken en overwegend matig van kracht. Met deze windrichting wordt ook mildere lucht aangevoerd, waardoor de temperatuurbeleving vergeleken met maandag ongeveer hetzelfde is.

Morgenmiddag krijgt de zon door de sluierwolken een wat waterige aanblik en gedurende de middag wordt de bewolking dikker. Ondanks dat de zon minder uitbundig schijnt zorgt een zuidwestenwind voor maximumtemperaturen die een fractie hoger uitvallen dan maandag het geval was. Ten oosten van de lijn Bergen op Zoom-Utrecht-Zwolle warmt het op naar 24 tot 26 graden. In delen van Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 27 graden worden. In de Randstad, maar ook in Leeuwarden en Groningen is het een graad of 22. In de kuststrook wordt het 18 tot 20 graden en steekt een vrij krachtige zuidwestenwind op. Boven land blijft de wind overwegend matig.

Morgenavond is het grotendeels bewolkt geraakt en in het uiterste noordwesten kan een spatje regen vallen. Boven land verliest de neerslag snel intensiteit en hier blijft het grotendeels droog. De wind gaat iets liggen en later op de avond en tijdens de nacht naar woensdag klaar het af en toe op. De minimumtemperatuur komt op veel plaatsen tussen 10 en 12 graden uit.

Woensdag is de wind gedraaid naar het westen en het wordt hierdoor iets minder warm in vergelijking met de voorgaande dagen. In de ochtend breekt de zon nog geregeld door, maar in de loop van de dag neemt het aandeel bewolking in het weerbeeld toe. Toch is van fris lenteweer zeker geen sprake. In Den Helder wordt het 16 graden terwijl het in de omgeving van Maastricht nog opwarmt naar 25 graden. Met deze temperaturen is het zachter dan normaal voor deze tijd van het jaar. Temperaturen tussen 16 en 19 graden zijn gemiddeld. Later op de dag stijgt de kans op buien vanuit het westen.

Donderdag en vrijdag houdt de wind een voorkeur voor een westelijke richting. De temperatuur komt op het warmste moment van de dag van west naar oost tussen 16 en 20 graden uit. Tijdens een langere droge en zonnige periode kan het dieper landinwaarts nog een fractie warmer worden. Beide dagen bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zon en wolken met kans op een enkele bui.

Tijdens het weekend neemt de kans op buien flink af omdat een rustig en zonniger weertype het roer overneemt. Eerst is de wind overwegend westelijk en dit levert vrij gemiddelde temperaturen op. Dat weertype lijkt ook tijdens de eerste helft van de nieuwe week grotendeels stand te houden, maar dan draait de wind mogelijk weer richting het zuiden. In dat geval liggen temperaturen boven 25 graden in het verschiet.