Zonnige perioden en warmer

04-05-2022 BALK – Er zijn zonnige perioden en het blijft vandaag droog. De middagtemperatuur loopt op naar 12 tot 14 graden in het noorden en maximaal 19 graden in het zuidoosten en daarbij waait het nauwelijks. De komende dagen neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui toe, maar daarbij wordt het wel een stuk warmer.

Vanochtend is er een afwisseling van flinke zonnige perioden en sluierwolken. In het noordwesten komen af en toe dikkere wolken voor, maar neerslag wordt niet verwacht. De temperatuur stijgt en ligt tegen het middaguur tussen 10 en 14 graden.

Vanmiddag blijft de meeste zonneschijn voor het zuiden bestemd, elders komen ook wolkenvelden voor en in het binnenland ontstaan later stapelwolken. De middagtemperatuur loopt op naar hooguit 12 graden op de Wadden tot maximaal 19 graden in Limburg. Verder is het erg rustig met weinig wind uit veranderlijke richtingen, kracht 1 of 2. Alleen vlak aan zee waait het soms matig uit een noordelijke richting.

Vanavond klaart het geleidelijk op en ook de wind valt weer grotendeels weg. Dat betekent mooi en rustig weer tijdens dodenherdenking. Rond zonsondergang is het op de meeste plaatsen nog een graad of 14. In de nacht koelt het af naar 5 tot 8 graden en dan neemt in het zuidwesten de bewolking en kans op een enkele bui toe.

Morgen, Bevrijdingsdag, komen de temperaturen duidelijk hoger uit, maar daarbij wordt het wel licht wisselvallig. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en ’s middags kunnen enkele buien tot ontwikkeling komen, met een voorkeur voor de oostelijke regio’s. Daarbij is een klap onweer niet uitgesloten. Elders blijft het overwegend droog. Langs de kust wordt het 14 tot 16 graden, dieper landinwaarts is een enkele 20 graden mogelijk. Daarmee is lokaal sprake van een warme dag.

Ook tijdens de avonduren kan in het zuiden en oosten nog een bui vallen, maar de meeste exemplaren zullen snel verdwijnen. Verder is het droog. Het blijft nog lang vrij aangenaam met rond zonsondergang temperaturen tussen 13 en 17 graden. Er staat een zwakke tot matige wind die naar het noordwesten draait.

Vrijdag groeit de kans op enkele buien in het hele land, maar het zwaartepunt blijft boven het oosten en zuidoosten liggen. Opnieuw is daar lokaal onweer mogelijk. Tussendoor zien we ook de zon geregeld en het is aan de warme kant met 16 graden aan zee en 20 tot lokaal 22 graden in het zuiden. Daarbij staat nog altijd maar weinig wind uit het westen, kracht 2 of 3. Vrijdagavond lossen de buien vervolgens weer op en volgen brede opklaringen.

Tijdens komend weekend stabiliseert de atmosfeer geleidelijk. Zaterdag is in het binnenland soms nog een paraplu nodig, want daar vormen zich opnieuw enkele buien. Maar er zijn ook flinke perioden met zon. Met een zwakke noordenwind wordt het dan 14 tot 19 graden. Op zondag blijft het overal droog en met een naar oost draaiende wind wordt warmere lucht naar ons land geblazen. Dan liggen de temperaturen tussen 16 graden in het noorden tot ruim 20 graden landinwaarts.

Ook in de nieuwe week houdt het rustige lenteweer waarschijnlijk aan met veel ruimte voor de zon. Dat betekent echter wel dat de droogte verder toeneemt, want buien worden voorlopig niet meer verwacht. Tijdens de nachten blijft het kwik boven nul en overdag wordt het op steeds meer plaatsen 20 graden of iets meer.