Mix van zon, wolken en buien

24-05-2022 BALK – Er trekken vandaag buien over het land met tussendoor ook zonneschijn. Er waait een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind en het wordt 15 tot 18 graden. Na een heldere maar frisse nacht met temperaturen van 7 tot 9 graden schijnt morgen geregeld de zon. Lokaal valt een bui en het wordt 17 tot 21 graden. Hemelvaartsdag schijnt ook geregeld de zon en is het 17 tot 21 graden, vanaf vrijdag is het koel en wisselvallig met duidelijk lagere temperaturen. Zondag is het slechts 13 tot 16 graden.

Er is vanochtend een mix van zon en wolkenvelden. Vooral in het westen en noorden komen enkele buien voor en geleidelijk trekken deze buien naar het oosten en valt op meer plaatsen een bui. In Limburg valt enige tijd regen. De wind waait uit het zuidwesten en is meest matig van kracht. Aan zee en in het Waddengebied is de wind soms (vrij) krachtig, 4 tot 6 Bft.

Vanmiddag trekken buien over het land en bij buien is in het oosten en zuidoosten soms ook onweer mogelijk. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. Vanuit het westen neemt de buiigheid af en breekt de zon steeds vaker door. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en het is duidelijk koeler dan voorgaande dagen. Het wordt maximaal 16 graden in het westen en 17, lokaal 18 in het midden, oosten en zuiden. Direct aan zee en op de Waddeneilanden stokt het kwik al bij 15 graden. Daarmee is het duidelijk frisser dan voorgaande dagen en ook kouder dan het langjarig gemiddelde van 17 tot 21 graden dat normaal is in deze tijd van het jaar.

Vanavond trekken de buien geleidelijk naar het oosten weg en op veruit de meeste plaatsen is het droog. Alleen in het zuidoosten van het land houdt de buiigheid nog even aan. Op veel plaatsen schijnt de zon nog tot zonsondergang (rond 21:40 uur) flink en ook nadat de zon onder gaat blijft het vrij helder. Komende nacht is het vrij helder en over het algemeen is het droog. De temperatuur daalt naar 7 tot 9 graden.

Morgenochtend schijnt de zon flink en is het overal droog. Er waait een meest matige zuidwestenwind en het warmt vrij snel op. Om 8:00 uur is het 11 tot 13 graden, om 11:00 uur is het al 15 tot 17 graden.

Morgenmiddag neemt de bewolking geleidelijk toe, maar zo nu en dan schijnt ook nog de zon. In het noordoosten komt het tot een enkele bui, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur loopt op naar 17 of 18 graden in het westen en naar 19 of 20 graden in het midden, oosten en zuiden. In Limburg kan het 21 graden worden.

Morgenavond is het bewolkt en vanuit het noordwesten volgt wat lichte regen. In de nacht naar donderdag trekt het gebied met lichte regen zuidoostwaarts over het land. De westenwind is zwak tot matig en het koelt af naar 11-12 graden.

Donderdag, Hemelvaartsdag, schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden. Heel lokaal is een bui mogelijk, maar over het algemeen blijft het droog. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind en het wordt 17-18 graden in het noorden en westen en 19 tot 21 graden in de rest van het land met de hoogste waarden in het zuiden en zuidoosten.

Vrijdag zijn er perioden met zon. In het noorden komt meer bewolking voor en valt in de middag een enkele bui. De wind waait uit het noordwesten en is matig en in het noorden vrij krachtig. In het Waddengebied is de noordwestenwind krachtig, windkracht 6. De temperatuur is duidelijk lager en loopt op naar 15-16 graden in het noorden en westen en naar 17-18 graden elders. In Limburg kan het lokaal nog 19 graden worden.

In het weekend is het licht wisselvallig met een mix van zon en wolken. Vooral zaterdag trekken buien over het land, maar ook op zondag lijkt het niet helemaal droog te blijven. Er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige noordwestenwind, 4 tot 6 Bft en daarmee wordt koele lucht aangevoerd. Zaterdag stijgt het kwik naar 14 graden in het noorden en naar 17, lokaal 18 in het zuiden. Zondag is het nog wat frisser met maxima van 13 of 14 graden in het noorden en westen en 15 in het midden en oosten. In het zuiden van het land wordt het maximaal 16 graden.

Volgende week blijft het (licht) wisselvallig met zon, wolken en buien, maar het wordt daarbij wel geleidelijk weer wat zachter.

Geef een reactie