Het verhaal van Menno Bakker en ‘Werkfruit box’

21-10-2022 BALK- De ‘werkfruitbox’ brengt bij ons al een tijdje het fruit langs, maar wie zit eigenlijk achter het bedrijf en hoe is het idee ontstaan om dit te gaan doen. Om antwoorden op die vragen te krijgen schoven wij aan bij Menno Bakker, eigenaar van Werkfruitbox.

Ontstaan
Onze eerste vraag is hoe hij op het idee gekomen is om de werkfruitbox te beginnen. Menno antwoordt :” Ik heb bijna 12 jaar gewerkt als teamleider bij het Distributie Centrum van Albert Heijn in Zwolle. Hier heb ik veel opgestoken van de procesmatige kant in de handling van vers producten, de kwaliteits- en veiligheidsaspecten en de dynamische, interne logistiek hiervan. Tevens heb ik daar veel ervaring opgedaan om een effectieve en efficiënte organisatie neer te zetten. Maar ik wilde eigenlijk wel iets voor mezelf beginnen.

Ik heb twee schoolgaande en sportende kinderen. Een lichtelijke eigenwijsheid hebben me doen besluiten om voor mezelf te beginnen. Ik heb me altijd voorgenomen om geen enkele sportwedstrijd van mijn kinderen te missen en als je in loondienst werkt, is dat soms lastig te realiseren. Dat je dan daar tegenover soms op onregelmatige tijden moet werken, neem ik voor lief.”

Moeizame start
Om te kunnen starten als eigen ondernemer heeft Menno begin 2020 een bedrijfsplan geschreven. In dit plan staat beschreven dat hij na 3 jaar uit de rode cijfers zou zijn. Nu, na 2,5 jaar en een nare en rare Corona periode en momenteel met de torenhoge grondstof prijzen, energieprijzen, inflatie en dergelijke is hij ook trots en tevreden dat hij zwarte cijfers kan schrijven.

De start van ‘Werkfruitbox’, maart 2020 leek veelbelovend. Menno had een website, klanten en veel toezeggingen. Er overheerste een positief gevoel, totdat het coronavirus zich aanmeldde 2 weken na de start. Met als gevolg lockdown en thuiswerken. Klanten annuleerden hun levering, bestellingen liepen terug van 2x naar 1x per week en klanten gingen een kleinere fruitbox bestellen. Ook sportverenigingen en zorginstellingen die deel uitmaken van het klantenbestand haakten noodgedwongen af.

Online
Menno had een website die met name voor bedrijven bedoeld was. Kort daarna heeft hij zijn site uitgebreid met een webwinkel en werd de Thuiswerkfruitbox ontwikkeld. Een fruitbox speciaal voor de mensen die veel thuis werken en voor gezinnen. Tegenwoordig kun je er ook terecht voor aardappelen, groente en fruit artikelen maar ook maaltijden, soepen, panklare producten, kruiden en paddenstoelen.

Markten
Op de vraag of Menno ook op de markt te vinden antwoordt hij: Nee, ik heb 1 keer op een markt gestaan in Lemmer. Dat vond ik hartstikke leuk om eens te doen, maar ik wil niet standaard en structureel op een markt staan. Dat kost mij zeer veel tijd en qua karakter en bedrijfsvoering vergt dit een andere benadering. Wellicht in de toekomst dat ik dit wel ga doen, maar vooralsnog niet. Wel staat Menno met veel plezier 2 keer in de week bij 2 verzorgingstehuizen met een soort fruitkraam. Daar kunnen de oudere mensen en het personeel terecht voor vers fruit.

Fruitmanden
Menno kreeg al snel veel vraag naar fruitmanden en pakketten als relatiegeschenken en Kerstpakketten. Inmiddels zijn deze opgenomen in het assortiment en zijn er boxen met vruchtensappen en smoothies toegevoegd. Daarnaast werd er ook steeds vaker gevraagd naar groenten en aardappelen. Hoewel hij deze niet standaard leverde, ligt het wel in het verlengde van de fruithandel en levert hij dit tegenwoordig ook.

Bedrijven
We vragen aan Menno waarom bedrijven bij hem terecht kunnen. Hij antwoord: “Het voordeel van werkfruit noem ik de 5 G ‘s:
– Gezond; fruit is gezond, dat spreekt voor zich. Fruit zit boordevol vitamines, mineralen, koolhydraten, oxydanten etc.
– Gebaar; Het is een laagdrempelige, leuke manier om waardering te tonen naar medewerkers. Vitale en gezonde medewerkers is in ieders belang, voor zowel werknemer als werkgever.
– Gemak; wekelijks (of 2 keer per maand) wordt er een vers gevulde, lekkere fruitbox op locatie gebracht.
– Geld; Werkfruit is fiscaal aantrekkelijk omdat het in dezelfde categorie valt als koffie, thee en water wat onder werktijd genuttigd kan worden. Hier zitten mooie belasting voordelen aan voor bedrijven.
– Genieten; In de winter een nuttige vitamine boost en in de zomer een verfrissende versnapering! En fruit op het werk eten helpt bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit per dag.”

Als laatste vragen we aan Menno waar hij het meest trots op is. “Waar ik het meest trots op ben is dat ik alles in mijn eentje gedaan heb. Wel met hulp en advies van anderen natuurlijk, maar ik heb bijvoorbeeld niet een geldschieter die er grof geld in heeft gestoken.”

Wilt u meer weten van het bedrijf of heeft u interesse in de diensten van Menno Bakker, dan kunt u terecht op de website www.werkfruitbox.nl. Voor vragen per mail kunt u terecht op info@werkfruitbox.nl En telefonisch is hij te bereiken op telefoonnummer 06 – 24 10 75 61.

Geef een reactie