07-09-2025 JOURE – Nederland gooit minder eten weg. De voedselverspilling in Nederland is van 2015 tot en met 2023 gedaald met 17%, zo blijkt uit de nieuwe Monitor Voedselverspilling. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De komende jaren blijft het ministerie van LVVN, samen met de Stichting Samen tegen Voedselverspilling (STV) en het Voedingscentrum, werken aan het tegengaan van voedselverspilling. Met als doel: in 2030 de verspilling halveren ten opzichte van 2015.
Minister Wiersma: “Eten weggooien is zonde. Ik denk dat er te weinig bewustwording is rondom het feit dat er zoveel voedsel nog steeds verspild wordt ieder jaar. We verwachten dat boeren efficiënt omgaan met nutriënten terwijl we thuis en in bijvoorbeeld de horeca duurzaam geproduceerd eten massaal in de kliko gooien. Dat moet en kan echt anders. De voedselverspilling moet verder omlaag en daar moet iedereen zich bewust van worden. Samen met de betrokkenen blijf ik me daar graag voor inzetten.”
Nog altijd wordt 1/5e van al het eten in Nederland nooit opgegeten. Daarmee gaan niet alleen waardevolle voedingsmiddelen verloren, maar ook het harde werk, de energie en de grondstoffen die nodig zijn om het voedsel te produceren. Nederland wil in 2030 de voedselverspilling halveren ten opzichte van 2015.
Uit de nieuwste Monitor Voedselverspilling blijkt dat er in 2023 in totaal (inclusief bedrijfsleven, restaurants en huishoudens) 2.271 kiloton oftewel 2.271 miljoen kilogram voedsel werd verspild. Dat is een daling van 17% ten opzichte van 2015. Dat is genoeg voor ruim 4,5 miljard maaltijden, ongeveer 86 miljoen maaltijden per week.