100 miljoen om winkelen weer aantrekkelijk te maken

09-05-2022 BALK – Gemeenten kunnen de aankomende tijd een subsidie aanvragen om panden in winkelcentra te renoveren. Ook kan het beschikbare geld vanuit het rijk aan worden gewend voor het plaatsen van nieuwe gebouwen. Deregeling moet er voor zorgen dat mensen weer vaker fysiek gaan winkelen.

Door de corona crisis zijn mensen steeds meer online gaan kopen wat tot meer faillissementen en dus leegstand in de winkelcentra heeft geleid. Daardoor worden winkelcentra minder leefbaar en minder aantrekkelijk voor het winkelende publiek.

In totaal wordt er 100 miljoen euro voor de regeling uitgetrokken die over vier rondes worden verdeeld. Voor de eerste ronde die nu in is gegaan is er een bedrag van 22 miljoen euro beschikbaar. Het geld kan gebruikt worden voor renovatie, sloop of nieuwbouw. Ook mogen parken in de winkelgebebieden worden aangelegd met het geld.

Gemeenten die van de subsidie willen gebruikmaken moeten samen met een ondernemer een projectplan indienen. De projecten zullen worden beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een adviescommissie bepaalt welk project geld krijgt en hoeveel.